„Amikor felragyog a hajnalcsillag” – beszámoló

Advent vasárnapjain a délelőtti istentiszteletek mellett délutáni alkalmakkal is készültünk a karácsonyra. Az istentiszteleteket a tizenéves ifisek szervezték, de idősek és fiatalok, gyülekezeti tagok és vendégek egyaránt szép létszámban jelen voltak. Többen a gyülekezetünk internetes oldaláról értesültek az alkalomról, és így érkeztek közénk. Ifiseink az alkalmak kezdetétől a végéig kivették a részüket a szolgálatból: igeolvasással, szeretetvendégséggel készültek a vendégeknek. Az idősebbek is nagy segítségünkre voltak az előkészületekben és a zenei szolgálatban.

„Mi változott meg Jézus eljövetelével?” – egyszerűen hangzik a kérdés, hiszen Jézus érkezésével szó szerint új időszámítás kezdődött az emberiség történetében. Rövid gondolkodás után azonban mégsem olyan egyértelmű a válasz, hiszen a Szentírás arról tesz tanúságot, hogy már az ószövetségi hívők is élő kapcsolatban lehettek Istennel. Már az Ószövetségben is a kegyelem szövetségéről beszélünk, hiszen Isten szeretete mutatkozott meg abban is, hogy felkarolta, megszabadította és törvénnyel ajándékozta meg népét.

Jézus eljövetelével mégis egészen új világ köszöntött ránk. Őbenne beteljesedtek Isten ígéretei, Őbenne az ószövetségi árnyékok valósága jelent meg. Ábrahám, Mózes, Dávid és a többiek csak várták az Istentől elküldött Szabadítót, reménykedtek az eljövetelében, de még nem ismerték név szerint Őt. Mi azonban már tudjuk, hogy ki Ő – és mikor eljött, megismertük azt, Aki így szól: „Aki engem lát, látja az Atyát.” (Jn 14,9); megtudtuk, hogy nem az a szeretet, ahogy „mi szeretjük Istent, hanem az, hogy ő szeretett minket, és elküldte a Fiát engesztelő áldozatul bűneinkért.” (1Jn 4,10); megtudtuk, hogy Jézus a győztes Úr, Akié „minden hatalom mennyen és földön” (Mt 28,18); és hogy Krisztus „megtörte a halál erejét, és az evangélium által világosságra hozta az elmúlhatatlan életet” (2Tim 1,10).

Igehirdetőink teológusok, illetve már gyakorló lelkészek voltak: Tihanyi Kristóf (a Kispest-Rózsatéri Református Egyházközségből), Székely Tamás (hatodéves teológus hallgató Alsónémediről), Balogh Dávid (a Cinkota-Mátyásföldi Református Egyházközségből) és Bölcsföldi András (a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának spirituálisa).

Az alkalmak után sütemény mellett lehetett folytatni a beszélgetést. Hálát adunk Istennek a karácsonyi evangélium öröméért, hiszen ezen az ünnepen a személyesen közénk jött Istent ünnepeljük, aki megszabadított bennünket a bűntől és a haláltól – ahogy ezt már régen megígérte nekünk!
„Ezért egészen bizonyosnak tartjuk a prófétai beszédet, amelyre jól teszitek, ha figyeltek, mint sötét helyen világító lámpásra, amíg felvirrad a nap, és felkel a hajnalcsillag szívetekben.” (2Pt 1,19)

Czentnár Simon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük